Kik is vagyunk mi?

Üzemünk 1993-ban alakult, melyet egy mezőgazdasági kiállítás ihletett. Az állandóan gépészkedő, ezermester édesapám meglátta az olajprést, és az az ötlete támadt, hogy nyugdíjas éveiben otthon fog étolajat készíteni. Elkezdtünk utánajárni a dolgoknak, és hamar rájöttünk, hogy ez nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt mi kigondoltuk. Úgy tűnt, ezzel le is zárul a történet, de nem így történt. A sors fintora, hogy a rendszerváltást követően, a társammal nyitott autószervizből, olajallergia miatt kénytelen voltam kiszállni. Úgy gondoltam, egy tisztább olajra váltok és belevágtam. Megvettem az első olajsajtoló gépet és az ehhez kapcsolódó technológiát, majd 1993. szeptember elsején elindult a termelés.

A kezdetek (1994. január)

Kezdetben édesapámmal éjt nappallá téve dolgoztunk, és kizárólag napraforgóolajat gyártottunk. Ekkor szinte minden településen indult ilyen üzem, de ezek többsége hamar be is zárt. Sok-sok kudarc és nehézség ellenére mi kitartottunk. Saját kárunkból tanulva, állandóan fejlesztve, lassan kitanultuk a szakmát.  Majd fokozatosan növekedtünk, új gépeket szereztünk be, további alapanyagokat is elkezdtünk felhasználni (tökmag, repce, mák, lenmag), illetve 2 fős csapatunk is új tagokkal bővült. 2001-ben Vidékfejlesztő célelőirányzat pályázatot nyertünk, ami által lehetőségünk nyílt arra, hogy a családi házból kialakított üzemet bővítsük, átépítsük. Ekkor készült el a finomító és palackozó részlegünk.

A termelés azóta is töretlenül folyik, de elkezdtük kinőni kisüzemünket. 2016-ban LEADER pályázati forrás segítségével megépítettük új telephelyünket. Kiköltöznünk azonban évekig mégsem sikerült. A technológiafejlesztésre beadott pályázatunk először a generálkivitelező csődje, majd az új elbírálásának az elhúzódása miatt hiúsult meg. 2019-ban végül sikerült megnyernünk egy másik pályázatot, így elkezdődött a technológiafejlesztés a külső telepünkön. Ez már egy jóval nagyobb, EU-s szabványoknak megfelelő étolajüzem, ahol az olajos magvak feldolgozásán túl tudjuk szárítani, tisztítani és tárolni is azokat.

Hogy ne legyen egyszerű a történet, jött a pandémia. Több hónap késéssel érkeztek meg a gépek, majd az összeszerelés is nehezen haladt, de lassan kész leszünk.

2021-ben több nagy változás is van/lesz az üzem életében. A legfontosabb, hogy végre kiköltözünk az új, korszerű telephelyünkre, továbbá beindítjuk a webshopunkat.

Farkas Tamás

A csapatunk

Balról jobbra: Zeiler Ádám, Kiss Csabi, Vatai Attila, Szerencsi Miki, Farkas István („Stoszi”), Id. Farkas Tamás bácsi, Farkas Tamás, Ifj. Farkas Tamás, Farkas Flóra

Miért is döntöttünk a webshop indítása mellett?

Mi egy régi módszerrel, hidegsajtolással állítjuk elő olajainkat. A piacon megtalálható olajok többsége nem ezzel a technológiával készül, Magyarországon már csak néhányan vagyunk, akik így gyártjuk. Mivel nem használunk semmiféle vegyszert, oldószert, adalékanyagot, tartósítószert, vizet, stb. a gyártás során, így olajaink élettani hatásai sokkal kedvezőbbek, mint a más technológiákkal gyártottakénak. Emiatt a nagyfelhasználókon túl egyre több egészségtudatos vevő keres meg minket, akik kisebb mennyiségeket szeretnének vásárolni. Mi ezeket a vevőket eddig csak akkor tudtuk kiszolgálni, ha személyesen eljöttek kisújszállási üzemünkbe. E vevőinknek szeretnénk megkönnyíteni a vásárlást a webshoppal.

Mi is pontosan a hidegsajtolási eljárás? Hogyan gyártjuk az olajokat?

Az alapanyagot kizárólag helyi termelőktől szerezzük be szigorú minőségi követelmények figyelembevételével. Javarészt termeltetési szerződés formájában biztosítjuk számukra a vetőmagot és a többi input anyagot, így végig kísérjük a magtermesztést a vetéstől a betakarításig.

Az alapanyagból tisztítás után MECHANIKUS úton, sajtolással állítjuk elő az olajat hőkezelés nélkül, ezáltal szűz étolajat kapunk.

A magvakból az olajat csigás présgéppel nyerjük ki. Az olaj hőmérséklete a sajtolás során nem emelkedhet 40 °C felé, mert a magas hőmérséklet károsíthatja az olajos magvak értékes összetevőit. A présgépekből kifolyó nyersolajat egy keretes szűrőberendezésbe nyomatjuk. A szűrőből kifolyó olaj tartályokba kerül, onnan a viasztalanítón (5 °C-os hűtővízbe zárt csőkígyón áthaladva az étolaj 8-10 °C-ra hűl) keresztül újra átnyomatjuk a szűrőberendezésen. A kifolyó késztermék minőségét folyamatosan vizsgáljuk. Az ellenőrzött, hidegen sajtolt étolajok palackozó tartályba kerülnek. Az összes olajunkat ezzel a módszerrel gyártjuk, így megőrizzük telítetlen zsírsavtartalmukat, értékes összetevőiket, kedvező élettani hatásukat.

Szagtalanított napraforgó étolajat is gyártunk, ekkor a hidegen sajtolt olajat vízgőzdesztillációval szag és ízmentesítjük, szűrjük és palackozzuk (szintén „mindenmentes”). Az így előállított terméknek már nincs az alapanyagra jellemző intenzívebb íze, illata.

Visszamaradó melléktermék a pellet, ami granulátum formájában képződik, és kiváló állati takarmány.