Írogatjuk itt sok helyen, hogy az egyes olajaink mennyi esszenciális tápanyagot tartalmaz. De mik is ezek pontosan és miért van rájuk akkora szükségünk? Itt egy kis segítség, hogy megértsük.

A tápanyagok közül azokat nevezzük esszenciálisnak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk egészséges működéséhez, ám magunktól nem tudjuk azokat előállítani, így a táplálkozásunkba kell ezeket beépíteni.

Esszenciális aminosavak: Összesen 20 proteinogén (fehérjeépítő) aminosavat és több mint 100 természetes aminosavat (nem fehérjeépítő) ismerünk. A 20 proteinogén fehérjéből csak 11-et képes szintetizálni a szervezetünk. A maradék 9-et nem, ezeket nekünk kell pótolni, így ezeket nevezzük esszenciális aminosavaknak. Ide tartoznak: izoleucin (BCAA), leucin (BCAA), valin (BCAA), Lizin, Fenilalanin, Treonin, Metionin, Triptofán, illetve +1-nek a hisztidin (csak a gyermekek számára esszenciális). Az állati eredetű fehérjék többsége mind a 9-et tartalmazza, viszont sokan nem fogyasztanak tejtermékeket. A növényi fehérjékben is megtalálható mind a 9 esszenciális aminosav, csak általában nem egy alapanyagban. A HIDEGEN SAJTOLT 100%-OS MÁKOLAJBAN MIND A 9 ESSZENCIÁLIS AMINOSAV MEGTALÁLHATÓ!

Esszenciális zsírsavak: A zsírok legfőbb összetevői a zsírsavak. Megkülönböztetünk telített és telítetlen zsírsavakat. A telített zsírsavak zsírmolekulái egyszeres kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Ide tartoznak az állati eredetű zsiradékok, a pálmazsír és a kókuszzsír. A telített zsírsavak túlzott fogyasztása rengeteg betegséghez vezethet. Szót kell ejtenünk a transzzsírokról is, amik már az élelmiszeripari feldolgozás során keletkeznek, és túlzott fogyasztásuk szintén nem tesz jót a szervezetnek. Ezekkel szemben az egészséges telítetlen zsírsavak kémiai kötései között legalább egy kettős kötés van, ezek az egyszeresen telítetlen zsírok, és vannak, amik kettő, vagy még több kötéssel rendelkeznek, ezek pedig a többszörösen telítetlen zsírok. Ezek találhatók a növényi olajokban és a halolajban. A telítetlen zsírsavakhoz tartozik a két esszenciális zsírsav is: Omega-3 és Omega-6 zsírsav (régi elnevezésük F vitamin volt). A legismertebb Omega-3 zsírsavak az EPA (eikozapentaénsav), a DHA (dokozahexaénsav) és az ALA (alfa-linolénsav), Omega-6 zsírsav pedig a linolsav. Ezeket nem tudjuk önállóan előállítani, ezért fontos, hogy gondoskodjunk a bevitelükről. A HIDEGEN SAJTOLT 100%-OS LENMAGOLAJUNK FOKOZOTTAN TARTALMAZZA EZEKET!

Ásványi anyagok és nyomelemek: Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat két csoportra szoktuk bontani: makroelemekre és mikroelemekre (vagy más néven nyomelemekre). Makroelemek azok, amelyek napi szükséglete eléri vagy meghaladja a 100 mg-ot, míg a mikroelemek napi szükséglete nem éri el a 100 mg-ot. Makroelemek: nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, klór. Mikroelemek (nyomelemek): vas, cink, fluor, szilícium, réz, vanádium, szelén, mangán, jód, ón, nikkel, molibdén, króm, kobalt. Az emberi szervezet összes ásványi anyag szükségletének körülbelül a fele a kalciumszükséglet, negyede a foszforszükséglet, a maradék 25 % pedig az egyéb ásványi anyagoknak a szükséglete. Ásványi anyagok nélkül a szervezetünk nem tudja hasznosítani a vitaminokat, mert ezek segítik a vitaminok felszívódását.

Vitaminok: A vitaminok eltérő kémiai szerkezetű szerves vegyületek, amelyeket szinte egyáltalán nem képes előállítani a szervezetünk, így külső forrásból kell biztosítanunk azokat. Jelenleg 13 vitamint ismerünk: A-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), Niacin, Pantoténsav, Biotin, B6-vitamin (piridoxin), B12-vitamin (kobalamin), Folsav. Részletesebben itt nem részletezném a vitaminok jelentőségét.